Kirja 20

Masterpieces of Painting
1000 nudes

Prestel-kustantamon tietokirja, jonka olen hankkinut vuonna 2002. Kirjan nimi kertoo kirjan aiheen: alastonmaalauksia kivikaudelta nykyaikaan.

Hyvä englanninkielinen käsikirja, joka on jaoteltu ajan mukaan. Vanhimmat maalaukset ovat ajalta 15000-10000 eKr. ja uusin vuodelta 2000 jKr.

Mielenkiintoinen kokoomateos mielenkiintoisesta aiheesta. Ihminen on aiheena taiteen ehtymätön lähde.

Kirjassa on 744 sivua ja enemmän kuvia kuin tekstiä. Yksi suosikkikuvistani on saksalaisen Albrecht Dürerin omakuva vuodelta 1506. Se on muihin aikakauden taideteoksiin verrattuna erittäin realistinen.

Juuri Dürer on tärkein taiteilija oman taiteellisen heräämiseni kannalta. Ihailin 14-vuotiaana hänen taitavia töitään ja tein niistä kopioita.


Kirja 19

Ville Lukkarinen, Annika Waenerberg:
Suomi-kuvasta mielenmaisemaan
Vuoden 2004 joululahjakirja, joka on vielä kokonaan lukematta. Siinä onkin melkoinen urakka luettavaksi, koska kirjassa on 383 sivua painavaa tekstiä. Kahden taidehistorioitsijan näkulma Suomen taiteen Kultakauden maisemamaalaukseen on huomattavasti tieteellisempi kuin taidekirjoissa yleensä. Se tekee kirjasta myös erittäin mielenkiintoisen.

Kirjan kustantaja on Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (2004). Koko ulkoasu on erittäin huoliteltu ja kaunis. Kirjan kuvitus on tarkkaan harkittu, koska teksti ja kuvat liittyvät toisiinsa saumattomasti.

Kirjan loppupuolella on tiivistelmä englanniksi ja lähdeviitteitä lähes 40 sivua sekä henkilöhakemisto.

Tämän kirjan omistaminen on erityisen mieluisaa ja aion lukea koko kirjan hyvinkin tarkasti.

Kirja 18

Georg Piltz:Deutsche Graphik
Vaikka aikaisemmin mainitsin, että kirjasto poistaa harvoin taidekirjoja, huomaan olleeni aktiivinen poistojen metsästäjä. Olen löytänyt kirjastostani useampia eri kirjastoista poistettuja kirjoja.
Ostin tämän saksalaista grafiikkaa käsittelevän kirjan Karjasillan sivukirjaston poistosta vuonna 1998. Teos on Urania-kustantamon kirja vuodelta 1968 ja kirjastoon se on hankittu vuonna 1973.
Kirja (308 s.) on mustavalkoinen ja siinä on taidekirjaksi aika vähän kuvia.
Mielenkiintoiseksi teoksen tekee sen poliittinen sisältö. DDR:ssä painettu kirja on niin propagandistinen, että nykyaikana se on suorastaan hämmentävää. Saksalaista taidetta tarkastellaan keskiajalta lähtien vallankäytön, omistamisen ja sorretun kansan kannalta. Vasta demokraattisten voimien valtaannousu on tuonut taiteilijat ja heidän aihepiirinsä lähelle tavallista ihmistä. Taiteilijan roolista todetaan:”Er ist erst jetzt wirklich frei” (=hän on vasta nyt todella vapaa).
Esimerkkinä kirjan otsikoinnista:

”Proletarisch-realistische Graphik und Graphik des antifaschistischen Widerstandes.”
ja
“Antifaschistisch-demokratische Ordnung uns Aufbau des Sozialismus”
Tekstiin on taitavasti ujutettu asiantuntevan tiedon väliin poliittista aivopesua. Samaan sarjaan kuuluvat taidehistoriankirjat `Deutsche Baukunst` , `Deutsche Bildhauerkunst` ja `Deutsche Malerei` noudattavat ilmeisesti samaa linjaa.

Kirja 17

Maria Cionini Visani: Tolouse-Lautrec
The life and work of the artist illustrated with 80 colour plates

Kirjan nimi kertoo jo paljon tästä pienikokoisesta kirjasta. Se kuuluu sarjaan a Dolphin art book. Ostin sen vuonna 1985 Pohjalaisesta-kirjakaupasta Oulusta. Hinta näyttää olleen 10 mk.

Syyn ostokselle tiedän varsin hyvin; olen ihaillut Tolouse-Lautrecia taiteilija aina. Hän on mestarillinen ihmiskuvaaja. Hänen maalauksensa, piirroksensa ja julisteensa ovat ainutlaatuisia. Useilla taiteilijoilla on jäljittelijöitä mutta Tolouse-Lautrecin töiden kaltaisia taideteoksia en ole koskaan nähnyt. Ehkäpä hänen erikoinen elämänsä tuotti jotain sellaista, että se näkyy töissä. Suosittelen luettavaksi hänen elämänkertansa, joka on kirjoitettu romaanin muotoon.

Kirja 16

Det vertikale landskab
- en bog om den färoske maler Bardur Jákupsson

Lahjakirja Färsaarilta 2004.

Sain kirjan Färsaarten pääkaupungin Torshavnin edustajalta illallisille, joka oli järjestetty ulkomaisten vieraiden kunniaksi. Lahja oli tietysti erityisen mieluisa. Taiteilija on yksi Färsaarten kuuluisimmista ellei jopa kuuluisin. Ostin samalla matkalla Jakupssonin kuvittamat pelikortit Pohjoismaiden talosta Torshavnista. Taiteilija näyttää olen erittäin tuottelias ja monipuolinen kirjan kuvituksesta päätellen. Tekstin lukeminen on vähän vaikeaa, koska Färsaarten kieli vaikeaa luettavaa. Se perustuu vanhaan norjan kieleen ja siinä on omia kirjaimia, joita muissa pohjoismaissa ei ole.

Kieleen liittyy myös yksi hauska pyyntö paikalliselta asukkaalta. Kun hän kuuli meidän olevan Nokia-kännyköiden kaupungista, hän pyysi välittämään pyynnön oman kielensä liittämisestä kännyköiden kielivalikoimaan.

Kirjassa on paljon kuvia, 129 sivua ja lopussa kauniita kuvia Färsaarilta.

Matkakohteena Färsaaret on erittäin mielenkiintoinen, varsinkin jos on kiinnostunut linnuista, kalastuksesta tai karuista maisemista.

Maiston matkalla ensimmäistä kertaan valaan lihaa. Mielenkiintoinen kokemus...

Kirja 15

Ingo F. Walther: Paul Gauguin
1848-1903
Sivilisaatioita pakenevan kuvia
Benedikt Taschen -kustantamon kirja vuodelta 1988. Kirjassa on 95 sivua, paljon kauniita värikuvia ja suomenkielinen tekstitys.

Gauguin on ehdottomasti yksi lempitaiteilijoistani. Hänen värikkäät työnsä ovat taitavia ja kiehtovia. Niissä on jotain sadunomaista ja samalla jotain niin todellista. Teosten rajaus on nerokasta. Gauguin on ihmisen kuvaajana mielenkiintoinen. Ihmisten silmät katsovat aina jonnekin. Ehkä Gauguin on kuvannut malliensa välityksellä kaipuuta jonnekin, mitä hän ei itse koskaan saavuttanut.

Jos pitää ristiriitaisten ja traagisten elämäntarinoiden lukemisesta, on syytä tutustua Gauguinin elämään. Kirjan lopussa on tiivistetyssä muodossa taiteilijan elämän päävaiheet.

Kirja 14

Przewodnik po wystawie
Koniec Wieku

dla mlodego milosnika sztuki

Muzeum Narodowe w Warzawien näyttelyjulkaisu?, jonka ostin Varsovasta 2005. Puolankielen taitoa kun ei ole, on mahdotonta sanoa kirjasen todellista merkitystä. Oletettavasti se liittyy vuonna 1997 pidettyyn näyttelyyn.

Kirjan kansikuva on yksityiskohta oheisesta Josef Mehofferin maalauksesta vuodelta 1902-03. Mielenkiintoista on, että sama maalaus on vihkosen lopussa ääriviivapiirroksena? Onkohan se tarkoitettu väritystehtäväksi lapsille?

Kirjassa on kuva ja selitykset kolmestatoista taideteoksesta lähinnä 1900-luvun alusta. Ostin pienen kirjasen, koska kuvat olivat kauniita (ja hinta edullinen).

Kirja 13

Kimmo Pasanen: Musta neliö Abstraktin taiteen salat
Joululahja Villeltä 2004.

Kirja perustuu taiteen tutkija ja taidemaalari Kimmo Pasasen Sorbonnessa 1995 tekemään väitöskirjaan ´Le tableau vide. Le sens de l´ouvre et les jeux de l´art´.

Tieteellisestä taustastaan huolimatta kirja on tehty varsin helposti luettavaksi. Abstarktin taiteen ystävälle herkkupala, johon palaa mielellään uudestaan. Sikäli harvinainen kirja, että tekstivoittoisenakin se on houkutteleva. Ehdottomasti suositeltava kirja taiteen ystäville.

Kirjan lopusta löytyvät sekä mielenkiintoinen kirjallisuusluettelo että hyvä henkilöhakemisto.

Kirjan on kustantanut Kustannus Oy Taide vuonna 2004. Kirjassa on 188 sivua.

Itselleni mieluisa muisto löytyi kirjan sivujen välistä. Taiteilijapoikani Jyrin tekemä kortti jouluna 2004. Siinä minä taiteilijana maalaan kuvaa vanhasta talostamme. Eli sain tuona jouluna uuden maalaustelineen joululahjaksi Tytiltä ja lapsilta. Se oli ehkä elämäni paras joululahja lapsuuden Märklin-junaradan lisäksi.



Kirja 12

Näyttelyluettelo:
Emil Nolde 1867-1957
Akvarelleja ja piirroksia Ada ja Emil Nolden säätiön kokoelmista Seebüllistä

Muistaakseni antikvariaattiostos Helsingistä. Näyttely on kiertänyt Helsingissä, Turussa ja Tampereella vuonna 1972. Pienehkö vihkonen, jossa on 57 sivua, mustavalko- ja värikuvia. Esipuheen on kirjoittanut Bengt von Bonsdorff. Muu teksti on käännös saksankielisestä tekstistä.

Emil Nolde on erityisen mielenkiintoinen persoona henkilöhistorialtaan. Maalaamiskielto vuonna 1941 aiheutti vetäytymisen yksinäiseen taloon. Siellä hän maalasi sadoittain pieniä vesivärimaalauksia, joita oli helppo piilottaa. Nolde on merkittävä henkilö saksalaisessa ekspressionismissa. Samaan "koulukuntaan" kuuluvat Kirchner, Kokoschka, Kadinsky yms. ovat maalareina kiinnostavia.

Suhtaudun abstraktiin ekspressionismiin hyvin ristiriitaisin tuntein. Se on samalla kiehtovaa ja samalla ärsyttävää. Se kyseenalaistaa omassa mielessäni taidetta paremmin kuin moni muu tyylisuunta.

Kirja 11

Wojciech Wlodarczyk: Kunst in Polen in den Jahren 1918-2000
Kirjahankinta Varsovan matkalta keväällä 2005.

Etsin taidekirjoja puolalaisista kirjakaupoista mutta halusin, että kirjoista saisi enemmän irti kuin pelkkä kuvien katselu antaa, joten saksan- tai englanninkielisyys oli hankinnan edellytys. Sinnikkään etsimisen tuloksena löysin tämän kirjan, joka antaa hyvin kattavan kuvan puolalaisesta taiteesta (jota tunnen aika vähän).

Kirjassa on sivuja 184 ja runsaasti kuvia. Erityisen mielenkiintoista on tutkia mitä Puolassa tehtiin kommunistivallan aikana.

Kirjat ovat Puolassa aika edullisia kuten myös nuotit.

Kirjan välistä löytyi myös Puolassa juodun shamppanjapullon etiketti (Charles de Cazanove).