Vaikka aikaisemmin mainitsin, että kirjasto poistaa harvoin taidekirjoja, huomaan olleeni aktiivinen poistojen metsästäjä. Olen löytänyt kirjastostani useampia eri kirjastoista poistettuja kirjoja.
Ostin tämän saksalaista grafiikkaa käsittelevän kirjan Karjasillan sivukirjaston poistosta vuonna 1998. Teos on Urania-kustantamon kirja vuodelta 1968 ja kirjastoon se on hankittu vuonna 1973.
Kirja (308 s.) on mustavalkoinen ja siinä on taidekirjaksi aika vähän kuvia.
Mielenkiintoiseksi teoksen tekee sen poliittinen sisältö. DDR:ssä painettu kirja on niin propagandistinen, että nykyaikana se on suorastaan hämmentävää. Saksalaista taidetta tarkastellaan keskiajalta lähtien vallankäytön, omistamisen ja sorretun kansan kannalta. Vasta demokraattisten voimien valtaannousu on tuonut taiteilijat ja heidän aihepiirinsä lähelle tavallista ihmistä. Taiteilijan roolista todetaan:”Er ist erst jetzt wirklich frei” (=hän on vasta nyt todella vapaa).
Esimerkkinä kirjan otsikoinnista:
”Proletarisch-realistische Graphik und Graphik des antifaschistischen Widerstandes.”
”Proletarisch-realistische Graphik und Graphik des antifaschistischen Widerstandes.”
ja
“Antifaschistisch-demokratische Ordnung uns Aufbau des Sozialismus”
Tekstiin on taitavasti ujutettu asiantuntevan tiedon väliin poliittista aivopesua. Samaan sarjaan kuuluvat taidehistoriankirjat `Deutsche Baukunst` , `Deutsche Bildhauerkunst` ja `Deutsche Malerei` noudattavat ilmeisesti samaa linjaa.